برداشت عسل


زمان برداشت عسل از کندو زمانی است که هر کندو (بسته به تعداد طبق که دارد) حداقل یک قاب عسل داشته باشد.یکی از اساسی‌ترین هدف بشر از زنبور‌داری برداشت محصول می‌باشد‌. یک کندو محصولات مختلفی از قبیل عسل، ژل رویال، گرده، بره‌موم، ‌زهر و موم می‌باشد.

شرایط یک قاب عسل برای برداشت‌
داخل قاب سلول‌های عسل سر بسته  وجود داشته باشد‌. اگر سلول‌هایی سر باز بودند احتمال ان دارد که عسل آن نارس باشد‌. در روی قاب تخم روز یا کرم حلقوی یا سلول‌های سربسته بچه زنبور (کارگر،نر و ملکه)‌نباشد‌. زیرا در هنگام استراکتور کردن بچه‌ها تلف می‌شوند و یا با عسل مخلوط شده و از استراکتور خارج می‌شوند.

نحوه برداشت قاب عسل از کندو به این شکل است که قاب را در روی کندو یه تکان می‌دهیم تا زنبور‌های آن در داخل کندو بریزد‌. با استفاده از یک برس و یا مقداری علف زنبور‌هایی که در روی قاب باقی مانده‌اند را به روی کندو جارو می‌کنیم و حتی یک زنبور نباید بر روی قاب باقی بماند سپس قاب را داخل کندوی خالی دیگر که کنار دستمان است  و مخصوص حمل قاب‌های عسل می‌باشدگذاشته و بلافاصله درب کندو را بسته تا زنبور‌ها اجازه پیدا نکنند بر روی قاب بنشینند در ضمن دریچه پرواز کندو باید بسته باشد.  بعد از بررسی تک تک قابهای کندو های زنبورستان کندو و یا کندو‌هایی که از قاب عسل پر شده‌اند به محلی که از زنبورستان دور باشد و یا یک اتاقی برده که زمان برداشت عسل زنبور‌ها نتوانند به داخل اتاق بیایند می‌بریم.

لوازم مورد نیاز جهت برداشت عسل‌
•    یک سینی بزرگ که وقتی سر خانه‌های بسته شده را باز می‌کنیم عسلی که از خانه‌ها خارج می‌شوند بر روی سینی ریخته شود.
•    چنگال جهت باز کردن سر سلول‌ها.
و    استراکتور جهت خارج کردن عسل از داخل سلول‌ها. روش کار استراکتورها بسته به دستی یا برقی بودن و یا۴ ،۶، ۸ قابی بودن به این شکل است که با استفاده از نیروی گریز از مرکز عسل از سلول بیرون آمده و به دیواره داخلی آن برخورد می‌نماید و نیروی جاذبه زمین عسل را از دیواره به  ته استراکتور کشیده و آنجا جمع می‌شود و با گذاشتن ظرفی در زیر شیر تخلیه استراکتور می‌توان عسل را داخل ظرف جمع نمود.
•    توری: برای صاف نمودن عسل از ذرات ریز موم و مواد دیگری که مخلوط در عسل می‌باشند.
•    ظرف عسل:‌ برای ذخیره و حمل عسل استفاده می‌شود. که نباید فلزی باشد چرا که عسل خاصیت خورندگی دارد.

مراحل عسل گیری
قاب را بر روی سینی با یک دست گرفته و با دست دیگر با استفاده از چنگال سر خانه‌هایی که بسته هستند را برمیداریم. باید توجه داشت که اگر سر خانه‌ها را از عمق بیشتری برداریم باعث خارج شدن عسل شده و سرز خانه‌ها هم خراب می‌شود.
وقتی دو طرف قاب به طور کامل سر خانه‌ها باز شد قاب را داخل استراکتور برده و زمانی که ظرفیت دستگاه تکمیل شد با گرداندن دسته دستگاه و یا روشن کردن دستگاه عسل از خانه‌ها خارج می‌شود این عمل را تا زمانی ادامه می‌دهیم که عسل داخل خانه‌ها بطور کامل خارج شود.
بعد قاب‌ها را بیرون آورده و از روی دیگر داخل دستگاه می‌کنیم و دوباره عمل قبل را انجام می‌دهیم تا عسل قاب بطور کامل خارج شود‌.
عسلی که در ته دستگاه جمع شده با گذاشتن ظرفی همراه با صافی در زیر شیر تخلیه استراکتور و باز نمودن شیر آن را تخلیه می‌نماییم‌.
قاب‌هایی که عسل آنها گرفته شده در داخل کندوی حمل می‌گذاریم و به زنبورستان برده و بعد از کمی آب‌پاشی کردن روی قاب (‌بخاطر نچسبیدن زنبور‌ها به عسل‌) آن را داخل کندو‌هایی که از آنها عسل برداشت نموده‌ایم می‌کنیم. 

 

 

    

منابع
•    زنبورعسل و پرورش آن (شهرستانی، نعمت الله)
•    پرورش زنبور عسل (عبادی، رحیم)